Beneficiile terapiei cu lumină roșie
Terapia cu lumină roșie face parte din istoria omenirii și a fost folosită pentru a vindeca corpul și mintea încă din preistorie.
În ziua de azi mai este cunoscută și sub numele de terapie cu laser cu nivel scăzut (LLLT), terapie cu laser cu putere redusă (LPLT) și fotobiomodulație (PBM).
Care sunt beneficiile terapiei cu lumină roșie?
Deși lumea occidentală a rămas oarecum în urmă cu terapia cu lumină roșie, există dovezi provenite din cercetări făcute în alte țări care să susțină beneficiile sale pentru sănătate. Terapia cu lumină roșie a fost aprobată de FDA pentru durerile cronice ale articulațiilor, vindecarea lentă a rănilor, tratarea ridurilor, căderea părului și ca tratament pentru acnee.
Dar cercetătorii au folosit acest tip de terapie cu succes și pentru alte probleme, cum ar fi psoriazisul, îmbunătățirea circulației și întărirea imunității. Studiile arată că lumina roșie poate fi folosită pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate a unei persoane¹.
Beneficiile includ:
- Îmbunătățirea meatabolismului celular – care îți dă un boost de energie prin facilitarea producției de ATP din mitocondriile celulelor².
- Stimularea sintezei DNA/RNA³.
- Vindecare mai rapidă, în special pentru victimele arsurilor⁴. Funcționează prin reducerea inflamației, creșterea proliferării fibroblastelor și a sintezei de colagen – ceea ce stimulează capacitatea organismului de a se vindeca într-un ritm mai rapid.
- Îngrijirea pielii. Știm deja că laserele îți ajută la revitalizarea pielii, dar procesul trebuie să distrugă parte din țesut înainte de a o vindeca. Terapia cu lumină roșie nu distruge celulele pielii ci permite țesutului să întinerească și să se vindece în mod natural pe o perioadă mai lungă de timp. Are rezultate documentate în tratarea cu succes a acneei, mușcăturilor de insecte, vânătăilor, pielea uscată, Psoriasis și Rosacea. Reduce cicatrice și vergeturi, precum si tratează arsuri de soare, riduri, micoză, morfeea, sclerodermia și multe altele.
- Reducerea durerii. Sindromul de tunel carpian a fost una dintre primele afecțiuni tratate cu lumină roșie. Dar poate ajuta și durerile cronice de spate, gât și genunchi, precum și durerile musculare sau spasmul muscular ⁶.
- Efecte anti-îmbătrânire. Crescând producția de colagen⁷.
- Inversarea căderii părului⁸ prin stimularea creșterii foliculelor de păr⁹.
- Tratarea artritei¹⁰ ¹¹ și îmbunătățirea sănătății sistemului locomotor¹².
- Activarea sistemului limfatic, care la rândul său ajută sistemul imunitar.
- Îmbunătățirea circulației sanguine. Aceasta ajută și la dezvoltarea capilarelor noi.
- Reface țesutul conjunctiv deteriorat.
- Întărește sistemul imunitar și reduce suferința pacienților cu cancer tratați cu chimioterapie¹³.
- Promovează un somn mai adânc¹⁴. Corpul uman trebuie să fie expus luminii naturale¹⁵ pentru a regula funcțiile corpului. Lipsa de lumină ne poate strica ritmul circadian, ceea ce duce la tulburări de somn, oboseală și schimbări de dispoziție.
- Există studii care atestă ca terapia cu lumină roșie ajută la pierderea în greutate.¹⁶
- O varietate de beneficii pentru creier. Lumina roșie îmbunătățește funcția creierului și facilitează învățarea mai rapidă și o mai bună retenție a memoriei. A fost folosită să trateze; demenția, Alzheimer¹⁷, Parkinson¹⁸ și leziuni cerebrale.¹⁹
- Ajută cu tulburări psihiatrice prin stimularea producției de melatonină²⁰. Depresia²¹, insomnia, anxietatea²², tulburarile afective sezoniere și stresul pot fi tratate mai ușor cu puțină lumină roșie.
- Reduce intensitatea migrainelor cronice.²⁰
Istoria luminii folosită ca terapie
A existat de ceva vreme și nu ne referim doar la soare.
Helioterapia este termenul general pentru terapia cu lumină ce datează din Roma Antică, China, Grecia și Egipt.
Există înregistrări scrise care indică prezența templelor de lumină în orașul Heliopolis (Orașul Soarelui) unde ferestrele erau acoperite cu țesătură colorată pentru a filtra lumina soarelui în diferite culori.
Templul Ba’albek²⁴ este construit în așa fel încât să ghideze lumina soarelui de la răsăritul equinocțial în încăpere.
În anii 1870 Augustus Pleasanton folosește lumina albastră pentru a stimula secreția glandelor și a afecta sistemul nervos. Cartea sa The Influence of the Blue Ray of the Sunlight and of the Blue Color of the Sky este publicată în 1876 ²⁵.
Edwin Babbitt publică The Principles of Light and Color in 1876 unde discută despre efectele luminii asupra oamenilor.²⁶
În 1903 fizicianul Niels Ryberg Finsen câștigă Premiul Nobel în Medicină pentru tratarea cu succes a variolei și lupusului cu lumină roșie²⁷.
John Ott publică Color and Light: Their Effects on Plants, Animals, and People²⁷ în 1970.
Rusia folosește terapia cu laser cu nivel scăzut în îngrijirea medicală standard din anii 1970 și are publicate sute de studii de-a lungul deceniilor despre beneficiile terapiei cu lumină roșie.
Mai recent, NASA a experimentat cu lumina roșie²⁸ prin anii 1980 pentru a promova creșterea plantelor în spațiu.
Terapia cu lumină roșie nu a avut la fel de mult succes în SUA și Europa de Vest până de curând. Deși a fost aproape întotdeauna popular în țări precum Rusia, Japonia și China.
Concluzia noastră
Putem vedea că terapia cu lumină roșie a arătat numeroase rezultate favorabile. După ce am încercat produsele timp de câteva săptămâni, constatăm că ajută cu adevărat la îngrijirea pielii și la nivelurile generale de energie. Este o modalitate bine cercetată, sigură, naturală și neinvazivă de a-ți îmbunătăți sănătatea, fără efecte adverse.
Încearcă-o pentru tine chiar aici, cu selectia noastră de dispozitive cu lumină roșie!
Referințe:
[1] The Nuts and Bolts of Low-level Laser (Light) Therapy
[2] Increase in RNA and protein synthesis by mitochondria irradiated with helium-neon laser
[3] Exact action spectra for cellular responses relevant to phototherapy
[4] Effects of low-power light therapy on wound healing: LASER x LED
[6] Effect of phototherapy on delayed onset muscle soreness
[7] The influence of low-level laser therapy on biomodulation of collagen and elastic fiber
[8] Low dose laser therapy for hair loss
[9] Low-level laser (light) therapy (LLLT) for treatment of hair loss
[10] Low level laser therapy for osteoarthritis and rheumatoid arthritis: a metaanalysis
[14] Low-intensity laser therapy: a review
[15] Effects of red light on sleep inertia
[16] Does it work for weight loss?
[17] Photobiomodulation for Alzheimer’s Disease: Has the Light Dawned?
[18] Tasmanian red light helmet treatment for Parkinson’s disease symptoms prompts clinical trial
[20] MECHANISMS OF LOW LEVEL LIGHT THERAPY by Michael R. Hamblin
[24] Ba’albek: (‘Heliopolis’, ‘City of the Sun’) Ancient-Wisdon.com
[25] Augustus Pleasonton From Wikipedia, the free encyclopedia
[26] http://The Principles of Light and Color by Edwin D. Babbitt 1878
[27] The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1903 Niels Ryberg Finsen
[29] NASA LED Lights Used in Plant Growth Experiments for Deep Space Missions
Comment (1)
[…] cu lumină roșie a arătat multe rezultate favorabile și după ce am încercat singuri produsele timp de câteva săptămâni. Am descoperim că […]