Știința din spatele terapiei Red Light

multe LEDuri rosii

Știința din spatele terapiei Red Light

Terapia cu lumină roșie se mai numește terapie cu laser cu nivel scăzut (LLLT), terapie cu laser cu putere redusă (LPLT) și fotobiomodulare (PBM).

Ce este terapia cu lumină roșie?

Terapia cu lumină roșie (RLT) este o tehnică terapeutică care utilizează lungimi de undă joase ca cele ale luminii roșii pentru a trata problemele pielii, cum ar fi ridurile, cicatricile și rănile persistente. De asemenea, poate ajuta și la vindecarea țesutului muscular și a altor părți ale corpului.

RLT te expune la niveluri scăzute de lumină roșie sau aproape-infraroșu. Lumina cu infraroșu este un tip de energie pe care ochii tăi nu o pot vedea, dar corpul tău poate simți drept căldura ușoară. Lumina roșie este similară cu infraroșu, cu excepția faptului că face parte din spectrul de lumină vizibilă.

Studiile arată că diferite lungimi de undă afectează corpul în moduri diferite. Cercetătorii au descoperit că cele mai eficiente lungimi de undă ale luminii roșii sunt cuprinse între 630-670 nm și 810-880 nm¹.

Este frecvent utilizată pentru ameliorare durerii sau pentru reducerea inflamației.

În anii 1990, NASA a dezvoltat² o metodă de utilizare a luminii roșii pentru a ajuta la creșterea plantelor în spațiu. Abia mult mai târziu, această tehnologie a devenit disponibilă ca tratament terapeutic în diferite situații clinice. Tehnica este acum folosită pentru a ajuta la tratarea efectelor secundare dureroase pe care le suferă pacienții cu cancer de la chimioterapie.

Cum funcționează terapia cu lumină roșie?

În primul rând, ai nevoie de o lampă, laser sau dispozitiv care generează lumină roșie la care să îți expui pielea. Natura luminii roșii sau aproape infraroșu este că poate pătrunde prin țesuturi mult mai ușor decât alte tipuri de lumină.

În funcție de tipul de dispozitiv și de ce tip de lumină generează, lumina roșie poate ajunge chiar până la nivelul osului.

Diferența majoră dintre lumina roșie și cea infraroșie este adâncimea la care pot pătrunde în țesut. Lumina roșie poate ajunge cam până la primii 25 mm de țesut al pielii. În timp ce lumina infraroșie poate pătrunde mult mai adânc în corp³.

Terapia doar cu lumină roșie implică utilizarea surselor de lumină la lungimi de undă de 610-700 nm. Cele mai frecvente lungimi de undă sunt 630 nm (roșu portocaliu) și 660 nm (roșu intens) în majoritatea dispozitivelor comerciale.

Efectul luminii roșii asupra mitocondriei

Cercetătorii cred că lumina roșie funcționează afectând mitocondriile⁴.

Mitocondria este partea din celulă în care se produce energie. ATP (adenozin trifosfat) este molecula care transportă energia și se poate regăsi în fiecare ființă vie. Se teorizează că, prin expunerea celulelor la lumina roșie, se generează mai multă energie și mitocondriile sunt întărite. Astfel, se produce mai mult ATP ceea ce înseamnă că celulele din corpultău pot funcționa mai eficient, sunt întinerite și se pot repara mai repede.

Mitocondriile pot absorbi lumina roșie din cauza enzimei de cupru producătoare de energie (cytochrome c oxidase)⁴. Acesta absoarbe lumina la diferite lungimi de undă între 600-1000nm. Metabolismul său este de obicei restricționat de o moleculă activă biologic numită oxid nitric. Oxidul nitric se leagă de citocrom c oxidază și împiedică utilizarea oxigenului.

Lumina roșie acționează asupra moleculei de oxid nitric prin fotodisociere – sau detașare, permițând astfel citocromului să-și reia funcția metabolică de producere a energiei⁴.

A fost demonstrat că lumina roșie îmbunătățește structura apei în citoplasma celulară și în alte zone ale corpului. Astfel, poate oferi un beneficiu funcțional tuturor proceselor celulare. Tensiunea superficială îtărită a celulelor poate îmbunătăți, de asemenea, schimbul de ioni⁴.

ROS (speciile reactive de oxigen)⁴ poat avea un efect stimulator pozitiv în cantități mici. Nivelul lor crește odată cu utilizarea luminii roșii.

În general, RLT s-a dovedit a fi benefic. Ajută la îmbunătățirea unei game largi de afecțiuni sau simptome³ ⁵ ⁶.

Desigur, pentru orice afecțiune gravă, cel mai bine ar fi să obțineți mai întâi avizul medicului.

Este lumina roșie accesibilă oricui?

Terapia cu lumină roșie este neinvazivă. Oricine o poate folosi – tânăr sau bătrân.

Cum se utilizează dispozitivele cu lumină roșie?

Ca și în cazul oricărui tip de tratament, depinde în totalitate de scopul lui și de cine îl folosește.

Nu există un plan de tratament stabilit. Deși, în general, oamenii îl folosesc pentru o perioadă scurtă de timp. O sesiune de 10 până la 15 minute pe zi timp de 3-4 zile pe săptămână ar trebui să fie suficientă pentru un începător. În funcție de rezultatele dorite, oricât de la 6 la 8 săptămâni de expunere regulată ar trebui să fie suficientă.

Pentru întreținerea generală a pielii, epunerea la lumină roșie o dată sau de două ori pe săptămână este suficient.

Poate dăuna sănătății?

Terapia cu lumină roșie generează niveluri foarte mici de căldură și nu-ți va răni sau arde pielea. Nu este același lucru cu lumina utilizată în cabinele de auto-bronzare și nu îți expune pielea la raze UV dăunătoare. Cercetătorii nu au înregistrat efecte secundare până în prezent.

Astfel, lumina roșie este în general considerată sigură. Chiar dacă cercetătorii încă nu au descoperit toate mecanismele funcționării sale.

Este non-invaziv, non-ablativ chimic și nu necesită luarea de medicamente și este complet nedureros.

Lumina roșie este 100% naturală și aprobată de FDA.

Dar, ca în cazul oricărui tratament, utilizarea excesivă a luminii roșii poate deveni obositoare pentru ochi. Pentru a fi perfect sigur, îți recomandăm să îți păstrezi ochii închiși. Alternativ, poți folosi o pereche de ochelari care obstrucționează lumina dacă intenționezi să petreci o perioadă mai lungă de timp sub un dispozitiv cu lumină roșie. Deși, în cele din urmă, este mult mai sigur decât utilizarea tratamentului cu laser.

Nu adormi sub o lampă cu lumină roșie pentru a te asigura că nu îți supraexpui pielea. Totul în viață este cel mai bun luat cu moderație.

Terapie cu lumină roșie vs. Tratamente cu laser

Diferența majoră între aceste doua tehnici constă în lungimile de undă utilizate. Lumina roșie (610-700 nm) este puternică și difuză, acționând asupra unei părți mai mari a corpului. Pe de altă parte, laserele (1064 nm) emit lumină la o densitate mult mai mare pe o suprafață foarte mică¹.

Scopul terapiei cu laser este de a deteriora pielea mai întâi, apoi de a lucra pentru a promova vindecarea și revitalizarea rapidă. Lumina roșie sau  infraroșie nu emite suficientă căldură și nu dispune de destulă intensitate pentru a deteriora, arde sau distruge țesutul în așa fel ¹ ⁶.

Singurul risc pe care l-am întâmpinat în timp ce încercam becurile roșii a fost să atingem unul accidental în timp ce era cald. Ai grijă să nu îl atingi cu pielea goala atunci când pui mâna pe el si este fierbinte dupa o sesiune.

Concluzia noastră

Terapia cu lumină roșie a arătat multe rezultate favorabile și după ce am încercat singuri produsele timp de câteva săptămâni. Am descoperim că într-adevăr ajută la îngrijirea pielii și la creșterea nivelului generale de energie.

Este o modalitate bine cercetată, sigură, naturală și neinvazivă de a-ți îmbunătăți sănătatea, fără efecte adverse.


Referințe:

[1]Low-level laser (light) therapy (LLLT) in skin: stimulating, healing, restoring

[2]NASA’s scientific reference on Red Light Therapy

[3]The Use of Low Level Laser Therapy (LLLT) For Musculoskeletal Pain

[4]Mechanisms and applications of the anti-inflammatory effects of photobiomodulation

[5]Use of low-level laser therapy (808 nm) to muscle fatigue resistance: a randomized double-blind crossover trial

[6]A Controlled Trial to Determine the Efficacy of Red and Near-Infrared Light Treatment in Patient Satisfaction, Reduction of Fine Lines, Wrinkles, Skin Roughness, and Intradermal Collagen Density Increase

 

RLT poate fi folosit odată cu BWE

RLT crește capacitatea neuroplastică pentru cerințele neuroplastice. Dispozitivele BrainWave Entrainment, numite pur și simplu Mind Machines, ajută la ceșterea neuroplasticității.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *