Dezlegarea buclelor existențiale: O cale către pacea interioară

Dezlegarea buclelor existențiale: O cale către pacea interioară

Buclele mentale sau ruminația sunt tipare repetitive de gândire (adesea negative sau neproductive), experimentate zilnic, la diverse nivele, de către majoritatea persoanelor. Cercetările din domeniul psihologiei arată că aceste bucle pot contribui la anxietate, depresie și la scăderea stării generale de bine¹.

Descoperirea acestor bucle ale minții este esențială pentru promovarea sănătății mintale și găsirea păcii interioare².

Pentru a înțelege natura complexă a buclelor minții sau a ruminației, trebuie mai întâi să pornim într-o călătorie în adâncurile creierului.

Decodificarea minții

Tiparele repetitive de gândire pot fi adesea negative sau neproductive, și sunt o experiență comună pentru mulți, în special pentru cei care trec prin greutăți³ sau experiențe ce nu pot fi folosite ca sursa de inspirație.

Găsirea loop-urilor: Buclele minții se pot manifesta sub diverse forme, inclusiv ruminația, îngrijorarea și autocritica excesivă. Studiile au asociat ruminația persistentă cu creșterea simptomelor de depresie, în timp ce îngrijorarea excesivă este asociată cu tulburările de anxietate. Identificarea acestor tipare în propria gândire este primul pas pentru a ne elibera de strânsoarea lor.

Găsirea de soluții: Intervențiile bazate pe mindfulness s-au dovedit a fi eficiente în întreruperea și reducerea impactului buclelor minții. Practici precum meditația de mindfulness și tehnicile de liniștire cognitivă îi ajută pe indivizi să își observe gândurile fără a se încurca în ele. În plus, unii dintre cei care încearcă terapii alternative pot descoperi că gândurile lor subconștiente se concentrează de fapt pe multe alte lucruri și, astfel, ajung să iasă din “limitările” lor.

Deschiderea la schimbare: Cercetările sugerează că persoanele care dau dovadă de o mai mare flexibilitate și deschidere față de experiențe noi tind să aibă o bunăstare psihologică mai bună. Îmbrățișarea schimbării ca pe o oportunitate de creștere și învățare poate ajuta la ruperea ciclului gândirii repetitive și poate favoriza reziliența în fața adversității.

Consumă artă pentru că frumusețea vindecă: Arta ne îmbunătățește în profunzime starea de bine prin implicarea emoțiilor noastre și trezirea interesului în creierul nostru. În timp ce cercetările actuale indică bucuria și răsplata de sine pe care o găsim în artă prin intermediul conexiunilor noastre personale și al contextelor culturale, mai sunt multe de descoperit despre cum anume aceste experiențe estetice ne influențează sănătatea⁴.

Sistemele AVS în practică: Sistemele de stimulare audio-vizuală (AVS) oferă o abordare nouă pentru îmbunătățirea sănătății mintale⁵, învățându-i pe indivizi să își controleze mai bine atenția și să facă tranziția între diferite stări mentale. Această metodă valorifică înțelegerea faptului că anumite ritmuri cerebrale, cum ar fi undele alfa și beta, sunt asociate cu anumite stări mentale.

Antrenând persoanele să treacă rapid de la un ritm la altul, acestea își pot gestiona mai eficient concentrarea și sfera atenției, permițându-le să se detașeze de gândurile și amintirile care le induc anxietatea. Mai mult, tehnici precum terapia alfa-theta favorizează dezvoltarea unei conștiințe de “martor”, permițându-le indivizilor să observe gândurile și stimulii fără a judeca, facilitând astfel o alegere în procesarea cognitivă.

Concluzie:

Noi, cei de la InfiniteOne, folosim practica LightBathing cât de des putem, deoarece instrumente puternice precum LiBa magnify sau Limina sunt perfecte pentru a întrerupe ciclul gândirii repetitive, oferind o cale către libertate și ordine interioară.

Cultivând atenția, îmbrățișând flexibilitatea și căutând sprijin atunci când este nevoie, mulți pot descurca singuri buclele minții și pot deschide calea spre împlinire. Odată ce practici înțelegerea de sine, aceasta te poate ajuta să descoperi calea către pacea interioară care se află în noi toți.

Referințe:

1. Cutting the Loops of Depression: a System Dynamics Representation of the Feedback Mechanisms Involved in Depression Development And Its Treatments | Inge Bleijenbergh | Daniel Herrera PDF

2. Can Approaching Anxiety Like a Habit Lead to Novel Treatments? | Judson A. Brewer, MD, PhD

3.  The association between rumination and negative affect: A review | Dorthe Kirkegaard Thomsen

4. Art and Psychological Well-Being: Linking the Brain to the Aesthetic Emotion | Stefano Mastandrea & others

5. MegaBrain Report Volume 2 Number 3 | Michael Hutchison PDF

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *